Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Øving selsenghuset

27 branndøde i Sogn og Fjordane siden år 2000

I perioden 2000 til 2017 var det 949 bygningsbranner i fylket. De mest brannfarlige månedene var januar med 112 branner og desember med 105. Ingen har så langt i år omkommet i brann i Sogn og Fjordane.

 

- Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i juletiden, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å bytte batteri 1. desember, som er Røykvarslerdagen, sier Vidar Trettenes, Brannsjef i Sogn brann og redning iks.


Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

Koble røykvarslerne sammen
- Du bør koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje. Det kan være med på å redde liv, sier Trettenes.

Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid.

Røykvarslerdagen er et samarbeid mellom brann- og feiervesenet, Det lokale eltilsyn, Norsk brannvernforening, Gjensidige og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.


røykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.


Kontaktpersoner lokalt:

Morten Dale, Sogn brann og redning iks

Daniel Kvåle,  Gjensidige
 

Publisert | Oppdatert 28. november 2018